Yvonnes sida

LEKSKOLAN

Jag hör till dem som gått i Lekskola. Det var inte så vanligt att barn fick gå i Lekskola när jag växte upp, på 50-talet. Det var frivilligt för kommunerna att starta Lekskolor. Mölndal - där jag bodde - var tidigt ute. Där startades Holtermanska Lekskolan år 1959. Fröken Elsa Cullman var föreståndarinna där. På lekskolan fanns också två Barnträdgårdslärarinnor. Så kallades de andra fröknarna. Ordet Barnträdgårdslärarinnor kom från ordet "Barnträdgårdar” - det var så Lekskolorna kallades från början. Den mannen som en gång startade dessa ”Barnträdgårdar” hade sagt att barn skulle liknas vid plantor som måste behandlas med omsorg och omtanke för att gro och växa. Därför fick Lekskolorna från början heta just "Barnträdgårdar". Det var naturligtvis viktigt med omsorg och omtanke om alla "barnplantorna". Men det allra viktigaste var den fria leken.

Min mamma följde noga alla råd om barnuppfostran, och hade därför anmält mig till denna Lekskola, redan vid start. Då hade jag nyss fyllt 5 år.

En dag fick mina föräldrar det handskrivna meddelandet ni ser överst på denna sida. Jag började i lekskolan tisdagen den 1 september år 1959. Min mamma brukade följa mig de 200 m från vårt hus på Barnhemsgatan 25 och upp för backen till Lekskolan. Den låg längst upp på höjden, där Barnhemsgatan slutar och Holtermansgatan börjar. När Lekskolan var slut för dagen - sprang och hoppade jag - oftast sjungandes - ned för backen och hem. 

Du lilla solsken som tittar in

igenom förnstret i stugan min

jag ville vara en stråle klar

ett litet solsken för mor och far....

Jag gick i Lekskolan varje vardag mellan klockan 9 - 12 under två års tid.

 

Den Holtermanska lekskolan i Mölndal finns kvar än idag.