Yvonnes sida

Michael, Bertil, Fröken Ruth Gandling, Ramona, Thomas, Tommy

Annika, Rolita, Yvonne, Louise, Eva

 KLASS 3 OCH 4  I HÄLLINGSJÖ SKOLA ÅR 1963 - 1964

När vi började i tredje klass fick vi en ny fröken, Rut Gandling. Hon var väldigt noggrann, och ibland lite sträng. Vi fortsatte att gå tillsammans med de fyra eleverna i klassen ovanför oss.

Det var mycket Välskrivning och Rättstavning på schemat, men det tyckte jag om. Varje morgon började med att fröken Gandling spelade på orgeln och vi sjöng. Morgon mellan fjällen.... Innan vi fick sätta oss vid matbordet fick vi gemensamt be en bordsbön. Gode Gud välsigna maten ...Innan man lämnade bordet tackade man för maten. Tack gode Gud för maten. Amen. Och varje skoldag avslutades med orgelspel och sång. Röda stugor tåga vi förbi....

Naturligtvis hade vi också en eller två psalmverser att lära oss utantill i hemläxa minst en gång per vecka.

Vår fröken bodde ensam i ett gult tegelhus alldeles i närheten av skolan. En gång bjöd hon hem oss alla i klassen. Vi tjejer satt alldeles stilla i hennes vardagsrum och beundrade alla hennes saker. Killarna sprang omkring och busade, speciellt med den isbjörnsfäll hon hade liggande på golvet...

I skolans källare fanns skidor, snyggt uppställda, som vi elever fick låna på rasterna och på Idrottstimmarna. Det blev mycket skidåkning! Jag tyckte det var roligt. Skidorna var av trä, med skinnremmar som man spände fast pjäxorna med.

Vi hade alltid snö på vintrarna. Massor med snö. Och sommarloven var alltid långa, soliga och varma. Eller är det bara som jag vill minnas det?

En annan viktig sak som hände under dessa år var the Beatles genombrott. Ett par av killarna i skolans sjätte klass lät sitt hår växa. Långt hår på killar! Det var något helt nytt! De vuxna tyckte det var fruktansvärt! POP 63 hette den gröna läsken som syntes på reklamaffischer och som alla ville ha detta år!

På rasterna: Hopprep. Hoppa Twist. Åka skidor på vintern. 

Roligaste ämnen: Läsa, välskrivning och rättstavning. Och julfesterna fortsatte förstås!

Mindre roliga: Friiddrott - för jag var tämligen värdelös på att springa fort, hoppa högt och kasta långt... Jag ville gärna vara utomhus - men då ville jag vara ute i naturen - och springa i skogen, klättra i träd och berg, åka skidor eller skridskor.

Den populäraste läsken!

 

 

Den godaste tablettasken!