Yvonnes sida

KOMVUX  - Höstterminen 1985 t o m höstterminen 1986

Det tog tretton år! TRETTON ÅR!!! Så lång tid tog det innan jag en dag plötsligt insåg att tiden inte var oändlig....Jag var dock väldigt osäker på min studieförmåga. Skulle jag kunna studera på högskola? Hur skulle jag klara det? Mina fyra barn såg jag inte som något hinder för studier, men hur stod det till med mina kunskaper? Kunde jag över huvud taget studera? Det var ju så länge sedan jag läste.... HÖGSKOLEPROVET - gav mig dock det svar jag hoppats på! Jippie! Studievägledaren förklarade att jag skulle kunna komma in på vilken utbildning jag ville med det resultatet jag hade... Jag trodde inte det var sant...

Nu gällde det dock bara att skaffa mig den formella behörigheten till högskolan också. Vad skulle jag studera till? Mattelärare eller läkare var mina drömmar..... Men då behövde jag en Naturvetenskaplig gymnasieutbildning. Därför passade det mig utmärkt att Kom-Vux i Falkenberg skulle starta just en sådan utbildning denna höst! Pionjär igen!

På uppropet var det ett tiotal killar i 20-årsåldern och så jag - en fyrbarnsmor! Hur skulle det gå? Det tog ett tag innan jag kom in i studierna igen - men sedan gick det som på räls. Nu var jag verkligen studiemotiverad - inget kunde hindra mig! Jag stortrivdes! Och betygen blev de högsta möjliga! Tänk vad lite studiemotivation kan göra!

OBS: Tänk dock på att Högskoleprovet inte passar alla personer! PM - min kursare och bästa pendlarkompis under alla studieår på läkarlinjen - försökte flera gånger göra högskoleprovet - med dåliga resultat innan hon ansökte till läkarlinjen. Hon berättade för mig att hon kände sig stressad av denna form av prov. Hennes betyg på Kom-Vux blev dock utmärkta! Så vi båda kom in på Läkarlinjen vid första försöket!

Man får hoppas att antagningsformerna till högre studier i framtiden blir mer flexibla. Att enbart rätta sig efter betyg eller Högskoleprov ger kanske inte de bäst lämpade personerna för utbildningen som efterfrågas. Vi får hoppas på ett bättre system!

Roligaste ämnen: Matte - med Lennart Grimsholm! Räknestickan var glömd! Miniräknare var det nu som gällde. Och som van kassörska var jag alltid snabbast på alla räknetal han gav oss... Jag blir glad bara jag tänker på hans lektioner! Jag gillade hans Fysiklektioner också! Kemi - med Kai Wigh - var också en höjdare! Tänk att jag kunde förstå det där med fysik och kemi... Matte hade jag alltid gillat tidigare - innan räknestickan kom in i bilden och fördärvade allt - men fysik och kemi!

Mindre roliga: Ingenting! Absolut ingenting! Allt var bara roligt!

När Kom-Vux studierna började gå mot sitt slut bestämde jag mig för att söka till Läkarlinjen. De hade intagning varje termin. På utbildningen till Mattelärare var det bara intagning en gång per år - till höstterminen. Nu var det juletid år 1986!